Wanneer TF-CBT
Klachten na een ingrijpende gebeurtenis
Klachten die kinderen en jongeren kunnen krijgen na een ingrijpende gebeurtenis, zijn gedachten hebben over en/of beelden zien of geluiden horen van de gebeurtenis op momenten dat ze dit niet willen. Dit worden ook wel herbelevingen genoemd. Hierdoor kan het ook moeilijker worden om je goed te concentreren op school. Kinderen en jongeren kunnen prikkelbaar worden, nachtmerries krijgen en bij het zien van bepaalde dingen die doen denken aan de gebeurtenis (triggers) erg bang worden.
Sommige kinderen of jongeren proberen krampachtig niet te denken aan wat er is gebeurd en willen er niet over praten (vermijding). Bij deze kinderen merk je vaak in het gedrag dat ze nog last hebben van wat ze hebben meegemaakt. Andere kinderen worden onzeker over zichzelf en hebben moeite om anderen of de wereld te vertrouwen.
Posttraumatische Stress Stoornis
Een psycholoog of psychiater kan vaststellen of je last hebt van een posttraumatische stress stoornis. Om uit te zoeken of dit het geval is, zal hij of zij een aantal gesprekken voeren met jou en je ouders en je ook vragen om een aantal vragenlijsten in te vullen.
Wat betekent dat eigenlijk, een posttraumatische stress stoornis?
Wanneer schakel je hulp in?
In deze video legt kinder- en jeugdpsychiater en hoogleraar Ramón Lindauer uit wat traumaklachten zijn en hoe je die herkent. Ook vertelt hij wanneer het verstandig is om hulp te zoeken.
​
Ramón heeft veel ervaring met de behandeling TF CBT en werkt samen met de ontwikkelaars uit de VS om de behandeling verder te onderzoeken.