top of page
info.png

Over TF-CBT

Wat is TF-CBT?

​TF-CBT staat voor Trauma Focused Cognitive Behavioral Therapy. In het Nederlands betekent dit Traumagerichte Cognitieve Gedragstherapie. TF-CBT helpt bij problemen ontstaan na het meemaken van een trauma. Het doel van de therapie is om de traumaklachten van het kind te doen afnemen.

 

Cognitieve gedragstherapie is een behandelvorm waarin een therapeut een jongere helpt om anders over zijn problemen te gaan denken en nieuwe manieren leert om met zijn problemen om te gaan, waardoor zijn gedrag verandert. 

​

TF-CBT bestaat uit verschillende onderdelen. In de eerste fase van de therapie worden er vaardigheden aangeleerd, waarna het  traumaverhaal geschreven wordt. Dit verhaal wordt aan het einde gedeeld met een vertrouwd persoon.

Informatie voor kinderen, jongeren en ouders

Gelukkig zijn er goede behandelingen die kinderen en jongeren helpen om traumaklachten te verminderen. De behandeling die volgens wetenschappelijk onderzoek het beste werkt is TF-CBT.

​

Op dit gedeelte van de website vind je meer informatie over TF-CBT en traumaklachten, hoe een TF-CBT behandeling verloopt en wat andere kinderen, jongeren en ouders van hun TF-CBT behandeling vonden. Daarnaast kan je zoeken naar een TF-CBT therapeut bij jou in de buurt. 

​

Voor wie is TF-CBT?

TF-CBT is een behandeling voor kinderen en jongeren van acht tot achttien jaar. De behandeling is zowel in Nederland als in het buitenland goed onderzocht. Uit al deze onderzoeken blijkt dat het een zeer effectieve behandeling is voor getraumatiseerde kinderen en jongeren.


TF-CBT is een passende behandeling als een kind of jongere één of meerdere ingrijpende (traumatische) gebeurtenis(sen) heeft meegemaakt en hier last van heeft. Veel kinderen en jongeren maken wel eens iets ingrijpends of naars mee. Als je kind een verlies meemaakt door overlijden, een ongeluk heeft gehad, gepest wordt of een vervelende medische behandeling moest ondergaan, dan is het begrijpelijk dat hij/zij tijd nodig heeft om dit te verwerken.

​

Als dit langer duurt dan we zouden willen of de verwerking loopt vast, dan kan een kind of jongere hierbij worden geholpen met een TF-CBT behandeling. Als er na een maand nog steeds sprake is van ernstige klachten, dan weten we uit onderzoek dat nog maar weinig kinderen zonder behandeling van hun klachten afkomen. Dit betekent overigens niet dat je altijd een maand moet wachten als je kind ernstige klachten heeft!

​

Hieronder kun je ook folders over TF-CBT downloaden: 

Wat zeggen kinderen, jongeren en ouders over TF-CBT? 

Sinds TF-CBT in 2006 voor het eerst werd gebruikt door Nederlandse psychologen, zijn al heel veel kinderen en jongeren van hun klachten af geholpen. 

​

Wat zij van hun behandeling vonden en hoe het hen geholpen heeft, kun je hier lezen. Zo zie je dat jullie niet de enigen zijn die met hulp van therapie straks weer verder kunnen.

meisje (16)

"Het schrijven van mijn verhaal heeft mij geleerd mezelf kwetsbaar open te stellen, diep en ver te graven in de pijnlijke en vergeten hoofdstukken die ongeschreven waren. Omdat elke moeilijke gebeurtenissen een verhaal verdienen en zo aan het verhaal te werken, dat het uiteindelijk toch wél net als in sprookjes een mooi afloop mag hebben."

jongen (12)

"Ik heb bij de Bascule mijn trauma verwerkt. Dat heb ik gedaan door een verhaal te schrijven over de ook wel nare dingen die in mijn leven zijn geweest. Ik was vroeger sneller geprikkeld en ik zat ook niet lekker in mijn vel. Dankzij de Bascule kan ik er ook veel beter over praten. En heb ik geen nare gedachtes meer. En zit ik ook weer lekker in mijn vel. En ik heb ook hele leuke herinneringen aan over gehouden zoals de beloning die ik kreeg als ik het goed had gedaan (Pokémon kaarten) en ook een hele leuke en lieve therapeut!!!"

meisje (18)

f466379c-ff93-449f-99c9-503014046e04.jfi

Wanneer TF-CBT

when.png

Bij welke klachten kan TF-CBT helpen en wanneer schakel je hulp in?

In therapie

Wat doe je tijdens een
TF-CBT behandeling?

Vind een therapeut

Vind een gecertificeerde TF-CBT therapeut bij je cliënt in de buurt.

bottom of page